понеділок, 18 лютого 2013 р.

Коротка історія інтернет-феномену "Harlem Shake"

Прощавай, "Gangnam style". Здрастуй, "Harlem Shake"

Насправді, мене завжди вражає те, як швидко поширюється в інтернеті неадекватний контент. Популярність таких яскравих відео та мемів в соціальних мережах не завжди є довготривалою, але явно не в цьому випадку.
Розкажу вам трішки про історію походження цих 30-ти секундних з'їдань мозку, бо, власне, мене це трохи зацікавило. Опис можна розбити на 3 блоки: 

  1. Harlem shake (танець);
  2. Harlem shake (пісня);
  3. Harlem shake (інтернет-мем).

У 80-х роках "Harlem Shake" було започатковано в Нью-Йорку (Гарлемі) на одному з найвідоміших у світі баскетбольних майданчиків, знаного як Rucker Park. Цей своєрідний ексцентричний танець включав в себе рухи верхньою частиною торсу та плечей. Коментатори  і глядачі тих стрітбольних матчів заявляють, що Harlem Shake започаткував такий собі "Al B" (також відомий як Sisqo чи Cisco). Він був алкоголіком, який виконував свій танець тоді, коли цього вимагала публіка. Спочатку танок охрестили під назвою "Аlbee", через свого творця, але з часом в ширших колах він став відомим як "Harlem Shake" (клікаєм сюди для перегляду).
Al B казав, що у будь-якому випадку - це просто п'яне трясіння, але всім це подобається і це просто фантастично. Також він зазначав, що технічна сторона танцю походить від давніх єгиптян і змальовує те, що робили мумії. Оскільки вони були обмотані і не могли нормально рухатися, така "тряска" - це єдине, на що вони були здатні. "Harlem Shake" також базується на ефіопському танцю під назвою "Eskista". Після того, як Cisco започаткував такий новий трендовий рух у 1981 році, танець частково вплинув на тогочасну і майбутню хіп хоп культуру (тут деякі приклади широкого застосування у кліпах).
Незважаючи на це, ми рідко можемо побачити власне цей танець в сучасних відео-постановках під назвою "Harlem Shake". А жаль. 

22 травня 2012 року американський ді-джей та продюсер з Брукліну Baauer випустив однойменну пісню в змішаному стилі hip hop/bass/electro з рекорд-лейблом Mad Decent. Він навіть і не здогадувався, що його трек колись посідатиме перші позиції у світових чартах.

А все це сталося завдяки п'ятьом тінейджерам з Австралії, яким просто не було чим зайнятись, і вони зняли на відео свою "діяльність" під вищезгадану пісню. Звісно, шукати логічного пояснення, чому цей ролик став таким популярним, немає змісту, це інтернет. Але факт залишається фактом: згідно з офіційними даними Youtube, на сьогодні вже є більше 12000 "Harlem Shake" відео із загальною сумою 44 мільйонів переглядів. Концепт простий: відео починається з людини (часто в масці або шоломі), яка танцює або робить певні ексцентричні рухи, в той момент, коли решта людей абсолютно не звертають на це жодної уваги. Але коли починає грати приспів, то всі дружньо приєднуються і утворюють масивну анархію, роблячи речі, непідвладні жодним правилам здорового глузду. Навіть не буду старатися якось систематизувати ці дії в прикладах, то просто треба бачити на власні очі. Людській креативності немає меж, дехто навіть додумався організувати Гарлем Шейк під водою.

Отже, якщо у вас є ідеї, як вдосконалити дивину під назвою "Harlem Shake", - робіть це зараз, поки це не стало занадто пізно чи занадто попсово.


Приєднуйтесь до Lviv Harlem Shake!

Немає коментарів:

Дописати коментар